Ondernemer en bedrijf

Als ondernemer kijk je niet vaak onder de motorkap van je bedrijf. De jaarlijkse accountantscontrole voelt al als een noodzakelijke APK. Toch is het zinvol om verder te kijken dan de dagelijkse praktijk. De notaris is een specialist in het aanleggen en onderhouden van de carrosserie van je bedrijf en biedt meteen het juiste veiligheidspakket en navigatiesysteem.

De juiste ondernemingsstructuur creëert een goede scheiding tussen de ondernemer en de onderneming. Ook zorgt de juiste vorm voor heldere regels in het geval van samenwerking. Maak je als ondernemer gebruik van onze diensten, dan vinden wij het fijn om te weten wie je bent en waar je met je bedrijf naartoe wilt. Dan zorgen wij voor passende regelingen die je helpen in je ambitie.

Expertises

Rechtsvorm

Je bent ondernemer, maar welke rechtsvorm past bij jou? Je kunt kiezen uit verschillende rechtsvormen zoals een eenmanszaak, VOF, BV of NV. De keuze die je maakt heeft invloed op belasting, aansprakelijkheid en financiering. Een belangrijke keuze dus, maar niet altijd even simpel. Wij weten hier gelukkig alles van en leggen jou precies uit wat elke rechtsvorm betekent en wat de eventuele consequenties voor jou zijn. Zo komen we samen tot de optie die het best past bij jou als ondernemer en je toekomstplannen.

Winstverdeling

Bij een eenmanszaak gaat de hele winst naar jou als ondernemer. In een VOF wordt de winst verdeeld volgens de afgesproken verhouding tussen de zogeheten vennoten. In een BV of NV wordt de winst verdeeld onder de aandeelhouders. Zorg dat deze afspraken vooraf duidelijk en juridisch correct worden vastgelegd. Uiteraard staan wij klaar om je hierin te adviseren en om de benodigde documenten op te maken.

Zeggenschap

De keuze van een rechtsvorm heeft ook invloed op de zeggenschap. In een eenmanszaak heb je als ondernemer bijvoorbeeld volledige zeggenschap, maar in een samenwerkingsvorm zoals een VOF of BV wordt de zeggenschap verdeeld op basis van de gemaakte afspraken of het aantal aandelen. Belangrijk dus om dit goed op papier te zetten. Goed geregeld. Wel zo zeker.

Begeleiding

Ook na de oprichting van jouw onderneming kunnen wij jou verder helpen. Bijvoorbeeld bij de begeleiding van bedrijfsopvolging, splitsing, toetreding nieuwe partners, statutenwijziging en alle andere vaak ingewikkelde en formele stappen in het ondernemerschap. Gelukkig weten wij daar alles van.

Overname

Ben je van plan een overname te doen? Dan moet er een aantal controles gedaan worden. Ook als je je onderneming wilt verkopen zijn controles nodig. Dit om zekerheid te krijgen over de betaling van de kopende partij en de fiscale gevolgen van de verkoop voor jou. Wij begrijpen dat dit een stressvolle periode kan. Daarom zorgen wij voor overzicht en helder en professioneel advies. En leggen wij afspraken en garanties vast, al dan niet in overleg met andere deskundige adviseurs.

Lenen

Ben je ondernemer en heb je een geldlening nodig voor bijvoorbeeld bedrijfsuitbreiding, investeringen in apparatuur of werkkapitaal. Of wil je misschien geld uitlenen aan iemand anders? Dan is het verstandig om de lening en de afspraken hierover goed vast te leggen. Een schriftelijke geldleningsovereenkomst biedt daarbij zekerheid en duidelijkheid op welke manier het geld terugbetaald wordt. Wij adviseren hierover en stellen samen met jou de overeenkomst op.

Risico

Als eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap loop je in privé grotere risico’s. Je bent dan immers ook in privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Je kunt tegenwoordig snel en redelijk eenvoudig de privé-aansprakelijkheid buiten sluiten door te ondernemen in een besloten vennootschap. In dat geval wordt de BV aansprakelijk en niet jezelf in privé! Vooral als je de onderneming nu in de vorm van een maatschap voert, is de flexibele besloten vennootschap zeker qua aansprakelijkheden een goed alternatief. Het is vrij eenvoudig om een BV op te richten. Er is geen kapitaalstorting of storting in natura nodig. Aandeelhouders hebben flexibele rechten in zaken als stemrecht, blokkering en winstuitkering uit het handelen met de eigen besloten vennootschap.

Investeren

Heb je een investeerder voor jouw onderneming? Maak dan goede afspraken in de statuten en de aandeelhoudersovereenkomst. Deze afspraken moeten niet alleen de positieve aspecten van de samenwerking vastleggen, maar vooral ook bepalen wat er moet gebeuren als de samenwerking of de ontwikkeling van de onderneming niet verloopt zoals verwacht. Wij hebben veel ervaring met het opstellen van dergelijke overeenkomsten en begeleiden je bij het maken van een solide juridische basis voor een succesvolle samenwerking.

Testament

Als je komt te overlijden wil je wellicht dat je onderneming wordt voortgezet of verkocht. Of misschien heb je andere plannen. Heb je dit niet vastgelegd in een ondernemerstestament, dan bepaalt de wet hoe het met je bedrijf verder gaat. Stel daarom niet alleen voor jou persoonlijk, maar óók voor je bedrijf een testament op.

Pensioen

Als zelfstandige ondernemer bouw je meestal niet automatisch pensioen op zoals werknemers in loondienst dat doen. Gelukkig zijn er verschillende pensioenregelingen mogelijk, afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf. Deskundig advies is echter aan te raden, want de fiscale gevolgen kunnen erg ingewikkeld zijn.

Wij kijken verder dan de akte.