Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op! Samen komen we eruit.

Is het kostbaar om jullie in te schakelen?

Dat de notaris duur is, is een hardnekkig misverstand. Vergeleken met andere juridische en fiscale dienstverleners is de notaris meestal stukken goedkoper. En je kunt er voor veel zaken terecht: de notaris is een juridische duizendpoot. Het lijkt vaak simpel, zo’n akte: ‘even de namen veranderen en een A4’tje uitdraaien’, maar er komt veel meer bij kijken. Alle controles en de juridische impact van het stuk maken het een zeer waardevol document waar de notaris persoonlijk garant voor staat.

Wanneer ga ik naar een notaris?

De notaris is een juridisch adviseur die je kan helpen bij belangrijke levensvragen. We bewaken het overzicht en wegen als onafhankelijk deskundige de belangen van alle betrokkenen af. Met oog voor een goede balans geven wij partijen advies en brengen wij mensen bij elkaar. Het is onze wettelijke taak om ervoor te zorgen dat cliënten hun zaken goed regelen en dat zij weten waar zij aan toe zijn. Vaak wordt de advisering afgerond met het ondertekenen van een notariële akte.

Komen jullie ook bij mensen thuis?

Gelukkig zijn we niet altijd achter ons scherm of in de spreekkamer aan het werk. We gaan ook vaak op pad. Zo komen we geregeld bij ondernemers op de zaak, of bij families thuis. Soms ook in het ziekenhuis of in zorginstellingen. Maar wanneer we afspraken tussen verschillende partijen vastleggen, is het notariskantoor altijd een veilige, neutrale plek.

Hebben jullie ook verstand van buitenlands recht?

Een notaris mag alleen akten tekenen in Nederland. Maar onze kennis van het recht gaat veel verder dan de landsgrens. Door de ligging van ons kantoor hebben we vaak te maken met grensoverschrijdende situaties. Daarom heeft ons kantoor zich verder gespecialiseerd als dienstverlener voor (Neder)Belgen. Onze juriste, Sylvie Meijer-Launay, begeleidt Franstaligen en cliënten met een woning in Frankrijk.

Waarom zou ik een testament moeten maken?

De wet regelt in de basis wie je erfgenamen zijn en kent een beschermingsregeling voor echtgenoten met kinderen. Daardoor lijkt een testament vaak overbodig. Toch kan het verstandig zijn om een testament te laten opstellen. Je regelt daarin namelijk precies wat je zelf wilt, in plaats van wat de wet als standaard voorschrijft.

Een testament voorkomt bovendien dat er teveel erfbelasting wordt betaald, beschermt kinderen bij het wegvallen van hun ouders en voorkomt in veel gevallen ruzies die de erfenis laten verdampen. Om een testament op te laten stellen en te ondertekenen, moet je altijd naar de notaris. Die zorgt ervoor dat alles wat je wenst correct op papier staat, maar denkt ook mee over hoe je de nalatenschap het beste kunt regelen.

Goed geregeld. Wel zo zeker.